Θοδωρής Δρίτσας

Συντονιστής των τομέων Εθνικής Άμυνας και Ναυτιλίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ

Kάτω τα χέρια από τα Μετοχικά Ταμεία των Ενόπλων Δυνάμεων


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

31/7/2014

 

ΘEMA : Kάτω τα χέρια από τα Μετοχικά Ταμεία των Ενόπλων Δυνάμεων.

 

Με αφορμή την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών με τίτλο “Μέτρα στήριξης και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, οργανωτικά θέματα Υπουργείου Οικονομικών και άλλες διατάξεις” ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Πειραιά και Νησιών του ΣΎΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας, ο Συντονιστής της Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ για τον  Έλεγχο του Κυβερνητικού Έργου σε θέματα άμυνας και Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Γιώργος Βαρεμένος και τα μέλη της Επιτροπής αυτής και Βουλευτές Β’ Αθηνών Ελένη Αυλωνίτου, Σάμου Αγνή Καλογερή, Αχαϊας Βασίλης Χατζηλάμπρου έκαναν την ακόλουθη κοινή δήλωση :

Το άρθρο 221 του πολυνομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών με τίτλο “Μέτρα στήριξης και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, οργανωτικά θέματα Υπουργείου Οικονομικών και άλλες διατάξεις” αποτελεί το πιο πρόσφατο επεισόδιο στην εγκληματική πολιτική των Κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ σε σχέση με τα Μετοχικά Ταμεία των Ενόπλων Δυνάμεων.

 

Οι πραγματικές αιτίες για την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα Μετοχικά Ταμεία Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας είναι γνωστές και συνοψίζονται στα εξής :

 

α. εφαρμογή του PSI

β. μεγάλο κύμα αποστρατειών της τελευταίας τετραετίας που αύξησε σημαντικά τον αριθμό των μερισματούχων και επιδείνωσε ακόμη περισσότερο την ήδη δυσμενή αναλογία ενεργών μετόχων και μερισματούχων

γ. αυξανόμενη μείωση εσόδων από κρατήσεις πληρωμών εξοπλιστικών προγραμμάτων

δ. μείωση εσόδων από τις κρατήσεις επί των αποδοχών των εν ενεργεία στελεχών λόγω των περικοπών στη μισθοδοσία τους

ε. μείωση των ρευστών διαθεσίμων

στ. μείωση των εσόδων από την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας λόγω της ύφεσης στην αγορά ακινήτων.

 

Είναι εμφανείς οι σοβαρές ευθύνες των μνημονιακών επιλογών για την σημερινή κατάσταση των Μετοχικών Ταμείων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Τα Ταμεία των στελεχών Ενόπλων Δυνάμεων, όπως και εκείνα των Σωμάτων Ασφαλείας και του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, πρέπει να στηριχθούν και όχι να διαλυθούν.

Το άρθρο 221 όχι μόνο δεν επιλύει κανένα από τα παραπάνω προβλήματά τους, αλλά αντίθετα αποτελεί συνειδητή επιλογή σφαγιασμού των εφάπαξ και των συντάξεων ακόμα και για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής. Η Κυβέρνηση, όχι μόνο δεν έχει συμμορφωθεί με την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας για την αντισυνταγματικότητα των μισθολογικών τους περικοπών, αλλά επιμένει να μετακυλίει τις συνέπειες των επιζήμιων μνημονιακών επιλογών στα εν ενεργεία και εν αποστρατεία στελέχη τους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο και την Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Φωτεινή Γεννηματά να αποσύρουν άμεσα την υπογραφή τους από το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών. Στηρίζουμε το αίτημα  για την άμεση απόσυρση του πολυνομοσχεδίου και επαναλαμβάνουμε τη δέσμευσή μας για  ανάληψη πολιτικών πρωτοβουλιών για τη στήριξη των Μετοχικών Ταμείων».

 

 

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

31/7/2014

Το έγγραφο σε μορφή pdf -► εδώ

5-Αύγουστος-2014 - Posted by | Δελτίο Τύπου | , , ,

Sorry, the comment form is closed at this time.

Αρέσει σε %d bloggers: