Θοδωρής Δρίτσας

Συντονιστής των τομέων Εθνικής Άμυνας και Ναυτιλίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ

Θοδωρής Δρίτσας : Ο Βενιζέλος πρέπει να ελεγχθεί για τα υποβρύχια

Γενικευμένο έλεγχο για όσους εμπλέκονται στην υπόθεση των υποβρυχίων, και όχι μόνο τον Ευάγγελο Βενιζέλο, προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνει στην «Αυγή» ο Θοδωρής Δρίτσας. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι ο Ευ. Βενιζέλος πρέπει να ελεγχθεί επειδή διαπραγματεύθηκε τη νέα συμφωνία, μεθόδευσε την κοινοβουλευτική διαδικασία επικύρωσής της, ενώ την υλοποίησε επί 20 μήνες ως υπουργός.


Συνέντευξη στον Κώστα Πουλακίδα
Αυγή Κυριακή 1-12-2013

* Το ΠΑΣΟΚ κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι με την πρόταση για εξεταστική επιτροπή στοχοποιεί τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Τι απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ και τι έχει να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ από αυτή την τακτική;

Το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βενιζέλος, αλλά και ο κ. Σαμαράς αντιδρούν με πανικό. Διακατέχονται από σύνδρομο επισφάλειας της κυβερνητικής συνοχής. Κατανοητό αυτό. Μια κυβέρνηση που συγκρούεται με τις κοινωνικές ανάγκες και ούτε κατ’ ελάχιστον μπορεί να τις καλύψει είναι κυβέρνηση υπό προθεσμία. Γι’ αυτό σε κάθε έλεγχο της αντιπολίτευσης, και κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ, αντιδρούν μεταθέτοντας το επίδικο ζήτημα.

Όπως στη λίστα Λαγκάρντ ο κ. Βενιζέλος έπρεπε να ελεγχθεί ως υπεύθυνος υπουργός Οικονομικών, έτσι και στην υπόθεση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και των υποβρυχίων προφανώς πρέπει να ελεγχθούν η πολιτεία του και οι αποφάσεις που υπέγραψε. Όσα δηλαδή εκ του αποτελέσματος παρέτειναν τα τραγικά αδιέξοδα εις βάρος της ελληνικής οικονομίας, της Άμυνας, των εργαζομένων και των συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου.

Εάν αυτά θεωρηθούν «στοχοποίηση», τότε δεν θα πρέπει να γίνει κανένας έλεγχος από τη Βουλή. Ο ΣΥΡΙΖΑ στοχοποιεί την ανάγκη να ξαναλειτουργήσουν τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, να παραληφθούν τα υποβρύχια, να εξασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και να πληρωθούν οι εργαζόμενοι.

 

* Η πρότασή σας επικεντρώνει σε πράξεις και ενέργειες του Ευ. Βενιζέλου. Αφήνετε στο απυρόβλητο τα άλλα πολιτικά πρόσωπα; Μήπως το κάνετε για να κερδίσετε ψήφους από τη Ν.Δ.;

Στον βαθμό -και μόνο- που η πρότασή μας επικεντρώνει σε πράξεις και ενέργειες του κ. Βενιζέλου είναι απόλυτα φυσιολογικό και θεμιτό. Ως υπουργός Άμυνα από τον Οκτώβριο του 2009 έως τον Ιούνιο του 2011, ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος επέλεξε με αποκλειστική ευθύνη και απόλυτο προσωπικό έλεγχο να επιχειρήσει την άρση του τραγικού και εγκληματικού αδιεξόδου των ναυπηγείων, όπως αυτό είχε διαμορφωθεί όταν εκείνος ανέλαβε το υπουργείο Άμυνας. Εκείνος διαπραγματεύτηκε τη νέα συμφωνία, εκείνος μεθόδευσε τη νομική και κοινοβουλευτική διαδικασία, εκείνος συνέταξε την Εκτελεστική Συμφωνία, εκείνος εισηγήθηκε την επικύρωσή του από τη Βουλή, κάτι που έγινε με τον Νόμο 3885/2010. Εκείνος, τέλος, για διάστημα είκοσι (20) μηνών υλοποίησε τη Συμφωνία και τον νόμο. Σήμερα το αδιέξοδο είναι ακόμα πιο σκληρό.

Καθόλου όμως δεν αληθεύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αφήνει στο απυρόβλητο τα άλλα πολιτικά πρόσωπα. Προτείνουμε γενικευμένο και ενιαίο έλεγχο όλων των περιόδων της τραγωδίας. Ειδικά δε τα σημεία 11 και 12 του τελικού κεφαλαίου με τίτλο «Αντικείμενο Έρευνας» δίνουν αποστομωτικές απαντήσεις σε τέτοιες κατηγορίες και αναδεικνύουν ότι η πρότασή μας δεν είναι πρόταση σκοπιμότητας.

* Η απάντηση του ΠΑΣΟΚ είναι ότι είστε διαπλεκόμενοι – επιχείρημα ίδιο με αυτό που χρησιμοποίησε ο Άδ. Γεωργιάδης στο θέμα των φαρμάκων. Γιατί -λέει- δεν θέλετε να καταργηθεί το αμαρτωλό καθεστώς με τα αντισταθμιστικά ωφελήματα;

Είμαστε σαφείς. Φυσικά και δεν επιθυμούμε να διατηρηθεί η αμαρτωλή και αδιαφανής ελληνική «πατέντα» υλοποίησης Α.Ω. Η αλήθεια όμως είναι ότι ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος δεν τα κατήργησε. Με νόμο, που εισηγήθηκε ο ίδιος και ψήφισε η Βουλή το 2010, έδωσε το δικαίωμα στους υπερήμερους «οφσετάδες» -όπως τους αποκάλεσε πρόσφατα το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ- να αποφύγουν την επιβολή διοικητικών κυρώσεων, εφόσον αποδέχονταν να υλοποιήσουν μέχρι 31.12.2014 Α.Ω. «νέου τύπου», τα οποία ο ίδιος θα καθόριζε με υπουργική απόφαση, την οποία ποτέ δεν εξέδωσε. Εάν ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος είχε υποχρεώσει την HDW να εφαρμόσει τον δικό του νόμο για τα Α.Ω., τότε οι Γερμανοί θα έπρεπε να υλοποιήσουν προγράμματα αξίας άνω των 250 εκατ. ευρώ, τα οποία αφορούσαν και υπεργολαβικό έργο σε ελληνικές εταιρείες. Δυστυχώς, ούτε καν αυτό δεν έκανε.

* Ο Ευ. Βενιζέλος υπαινίχθηκε και στη Βουλή ότι ευνοείτε τον ιδιώτη που έχει τα Ναυπηγεία Ελευσίνας. Ποια είναι η σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με τον κ. Ταβουλάρη και τα ναυπηγεία που ελέγχει (Ελευσίνας, Σύρου);

Είναι γνωστό ότι ο επιχειρηματίας κ. Ταβουλάρης συνδέεται πολιτικά και προσωπικά με τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά από την εποχή της Πολιτικής Άνοιξης. Η σχέση αυτή απέβη προς όφελος του κ. Ταβουλάρη, αφού με τρεις τροπολογίες η συγκυβέρνηση Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ καθιέρωσε ένα ξεχωριστό, ιδιαίτερο και ευνοϊκό καθεστώς για τον επιχειρηματικό όμιλο των Ναυπηγείων Ελευσίνας και Νεωρίου, παρακάμπτοντας ακόμα και τον έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή υποστήριξε κατ’ αρχάς ότι η λύση του προβλήματος των ναυπηγείων δεν μπορεί να δοθεί με φωτογραφικές διατάξεις, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι για παρόμοιους λόγους ο κ. Ταβουλάρης υπέβαλε στο παρελθόν καταγγελία σε βάρος των ΕΝΑΕ με αποτέλεσμα την επιβολή προστίμου σχεδόν 600 εκατ. ευρώ. Επίσης, επισημάναμε έγκαιρα ότι δεν είναι αποδεκτή η παράκαμψη του κατοχυρωμένου στο Σύνταγμα ρόλου του Ελεγκτικού Συνεδρίου και η παράλειψη θεσμικής κατοχύρωσης των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Μάλιστα, καταθέσαμε και δική μας τροπολογία, την οποία η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ αγνόησαν. Tο ΠΑΣΟΚ έχει διολισθήσει στην επικοινωνιακή στρατηγική της «λάσπης στον ανεμιστήρα». Είναι όμως σαφές ότι δεν του βγαίνει. Εάν ο κ. Βενιζέλος επιθυμεί να βρει ποιοι εξυπηρέτησαν τα συμφέροντα του κ. Ταβουλάρη, δεν έχει παρά να κοιτάξει στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα.

* Οι εργαζόμενοι στον Σκαραμαγκά τι πρέπει να περιμένουν από την εξεταστική επιτροπή;

Οι εργαζόμενοι πρέπει να είναι σίγουροι για τη δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ να αναζητηθούν οι αιτίες της παρακμής της σημαντικότερης ναυπηγικής μονάδας της Μεσογείου και να διατυπωθούν ολοκληρωμένες προτάσεις για την παραγωγική ανασυγκρότηση των Ναυπηγείων. Σήμερα τα ΕΝΑΕ, ένα ναυπηγείο με μοναδικές δυνατότητες, είναι κλειστά, οι εργαζόμενοι απλήρωτοι, τα υποβρύχια σκουριάζουν και ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος επαινεί τον νόμο του, που δεν έλυσε τίποτα από όλα αυτά. Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί και πρέπει να ανατραπεί. Πρώτο βήμα και χρήσιμο εργαλείο για την εφαρμογή της δικής μας απάντησης στο πρόβλημα είναι τα πορίσματα της εξεταστικής επιτροπής.

Πηγή «Αυγή» -► εδώ

1-Δεκέμβριος-2013 - Posted by | Πρόταση για την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, Συνέντευξη | , , , , ,

Sorry, the comment form is closed at this time.

Αρέσει σε %d bloggers: