Θοδωρής Δρίτσας

Συντονιστής των τομέων Εθνικής Άμυνας και Ναυτιλίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ

Νέες περικοπές στις αποδοχές των αποστράτων των Ενόπλων Δυνάμεων

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

10/10/2013

 

Δήλωση Θοδωρή Δρίτσα
 Υπεύθυνου Άμυνας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ

 

Νέες περικοπές στις αποδοχές των αποστράτων των Ενόπλων Δυνάμεων

 

———————————–

 

«Το φετινό μέρισμα του Μετοχικού Ταμείου Στρατού μειώνεται κατά 9%.

Ο ΣΥΡΙΖΑ το είχε προβλέψει στη συνεδρίαση της Βουλής στις 4/4/2013.  Κατά την συζήτηση της Υπουργικής Τροπολογίας με αριθμό 375/34/29-3-2013, απόντος του αρμόδιου Υπουργού Άμυνας, είχα πει  τα παρακάτω (βλ. Πρακτικά της Βουλής) :  

«δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν θα υπάρχουν νέα ελλείμματα, για τα οποία θα κληθεί το Υπουργείο Οικονομικών να πάρει θέση τι θα κάνει. Από την παρακράτηση, από τα έσοδα ανά τρίμηνο πρέπει να αφαιρείται το 20% που ρυθμίζει η τροπολογία των ακαθάριστων εσόδων και όχι κάτω από 5 εκατομμύρια ευρώ για τη δημιουργία του αποθεματικού. Πρέπει να αφαιρείται το ποσό της ρύθμισης των οφειλών του ν.4058/2012 που εξακολουθεί να υπάρχει και πρέπει να αφαιρούνται οι λειτουργικές δαπάνες και τα άλλα έξοδα. Έχετε μία εκτίμηση του τι περισσεύει για να δοθεί ως μέρισμα; Γιατί και εμείς θέλουμε να δίδεται το μέρισμα και η παρέμβασή μας ακριβώς σε αυτό εστιάζεται, να είναι ρύθμιση που εξασφαλίζει την καταβολή του μερίσματος. Πολύ φοβούμαστε ότι δεν έχει μελετηθεί καθόλου το θέμα και δεν έχει εξασφαλιστεί η καταβολή του μερίσματος.»

Σε εκείνη την συνεδρίαση, τον ρόλο του υπερασπιστή της κυβερνητικής πολιτικής είχαν αναλάβει οι βουλευτές της ΝΔ Ηλίας Βλαχογιάννης και Αθανάσιος Κυριαζίδης, οι οποίοι υποστήριξαν αντίστοιχα ότι «Πολύ θετική είναι, επίσης, η τροπολογία για το Μετοχικό Ταμείο Στρατού..…. Εξασφαλίζουμε το μέρισμα στους συνταξιούχους στρατιωτικούς»  και «Θα έλεγα κατά κάποιο τρόπο υπάρχει μία εξυγίανση μέσω αυτής της τροπολογίας και δίδεται, αν θέλετε και μία προοπτική για την εύρυθμη λειτουργία του ταμείου, αλλά και για την επιβίωσή του.»

Πρέπει να λέμε καθαρές κουβέντες. Η εξυγίανση για την οποία έκανε λόγο η Κυβέρνηση στις 4/4/2013 δεν σημαίνει τίποτα περισσότερο από νέες οριζόντιες μειώσεις του μερίσματος.

Λαμβάνοντας υπόψιν τις μεγάλες περικοπές στους μισθούς και τις συντάξεις των αποστράτων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, είναι ανάγκη να αποκατασταθούν έστω τμηματικά οι εισοδηματικές τους απώλειες, και όχι να μεγιστοποιούνται.»

 

  ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

1-Οκτώβριος-2013 - Posted by | Δήλωση | , , ,

Sorry, the comment form is closed at this time.

Αρέσει σε %d bloggers: